top of page

Skanör-Falsterbo Lifbåtsroddarelag 

Det nybildade roddarelaget och den nyrenoverade båten träffades första gången våren 1992 i Falster­bokanalen. Hela vintern hade det övats ”order­givning vid rodd”, fixats åror och modifierats segel. (Av de gamla årorna återfanns tre stycken 13-fots och en 19-fots styråra och ett användbart segel. Från Flottans vindar i Karlskrona har tillkommit åror, master och segel som roddarelaget har justerat och revitaliserat.)

 

Platserna i båten, med tillhörande arbetsuppgifter vid ut-­ respektive inryckning, var fördelade och besättningen utrustad med bussarong, flytjacka, flyt­väst och tofsmössa (röd tofs för styrbords vakt och grön för babords). Den första övningsrodden gick väl lite småknackigt, men efter några veckor av i det närmaste militärisk exercis fungerade det riktigt bra. Att få fart på och manövrera tre ton kräver exakt samverkan.
Under åren som följt har roddarelaget hyfsat regel­bundet övningsrott och även seglat varje säsong, till många hamngästers, strandlivets och ortsbors stora förtjusning. Säsongen inleds varje år med en väl­besökt sjösättning i Skanörs hamn förste maj. Med musik, alltsom oftast vackert väder och lagets speciella ”roddarbulle” till aktiva och stödjande medlemmar har det kommit att bli en mycket uppskattad tradition. 

 

Men innan sjösättningen har roddarelaget uppfyllt den andra halvan av sin mission; förutom det kultur­bärande och turistattraktiva brukandet av båten, ska den hållas i skick. Vintern innebär en grannlaga insats med skrapning, slipning och målning av båt, åror, båtshakar, flyttankar. Vagnen måste under­hållas, master lackas, riggen, förtöjningar osv ses över. Den gamla damen kräver och är värd ett ständigt pysslande. 

Lifbåt 416 har sedan några år sitt båtskjul i hamnen som skydd mot vinterväder och sommar­sol och står däremellan uppställd på vagnen vid roddarlagets århus eller ligger i hamnen. Om den inte är på ”turné”. Bland annat har utflykter gjorts till Vellinge kommuns vänort Barth i Tyskland, en bejublad uppvisning i Ishøj havn i samband med Faerøragatta Nordurlan­dakappingin men även i Köpenhamn, Malmö, Klagshamn och runt Näset har det rotts och seglats.
Ambitionen med ”Nytt liv i livbåten” måste sägas ha infriats. 416 har blivit ett mycket omtyckt inslag i Skanör, uppfattas som ”levande” och får nog en och annan att tänka på de bedrifter den och dess besättningar fordom varit med om. 

Sjösättning 1 maj

Stödjande medlemsdag

bottom of page